PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

Woodinville Creeks House


This is one of the most dramatic and beautiful sites we've had the opporutnity to work on: 6 acres of untouched Pacific Northwest forest with two meandering creeks coming together into one.  However those creeks come with a challenge: they regularly flood an existing house on the property.


These images show a future concept design for a complex, two-phase project.  The first phase will lift the existing house, built originally to house a logging camp in the area, and added onto in a ramshackle way over the 20th century, onto a concrete plinth so that it is above the flood elevation.


The second phase will dramatically remodel the raised, old house with a series of wooden planes directing attention from the interior of the house to the converging creeks below.  Our goals is to limit the design to three basic elements: a concrete plinth, wooden walls directing the view, and glass walls opening the interior up to the surrounding natural scenery and light.


View of the house and forested site from the southeast

The great room as viewed from the kitchen

The approach to the house and parking from the existing forested driveway

The approach to the house and parking from the existing forested driveway

Axonometric View