PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

Whole Earth Montessori


Located near Seattle, our design for this Montessori school consists of office and classroom spaces to help the outstanding private educational institution serve its students and the community.


We based the window design of the project on the Trinomial cube, a set of toy blocks which is a core Montessori learning tool. Every block in the set becomes a window in our building.


The project is located on a creekside site, and development is no longer allowed there. As a result, our new buildings had to be constructed on the existing foundations of a house and garage from the 1970s. We took this initial limitation as an opportunity to add complexity to the massing of the buildings, which are otherwise simple rectangular volumes with gently sloping roofs.


We were allowed to add exterior staircases on both sides of the new structures, which provided more room inside, as well as create a lively community space where students, parents and teachers could casually bump into each other and chat.


North/entry facade.  The large front windows are colored to represent the Trinomial Cube teaching blocks, which are central to the school's teaching. Photo by Dale Lang

The new building from the northeast. Photo by Dale Lang

The new building from the east play area. Photo by Dale Lang

The new building from the west driveway/drop off area.

Photo by Dale Lang

Trinomial inspired front window and yellow entry door.  Photo by Dale Lang

The new building from the creekside site.  Photo by Dale Lang

Storefront windows from the upper level office looking toward the original barn building on the campus.  Photo by Dale Lang