PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

West Seattle Junction House


Dalen Bakstad of Bakstad Construction approached us to design a new contemporary house in Seattle’s lively West Seattle Junction neighborhood.


We took an existing set of plans the clients had put together and reorganized them into a simple linear home.


We then carved away two volumes from the west-facing front of the house. One of these served as a covered entry, and the other as a large volume adding sculptural depth to the facade.


We then treated these two carved away areas as softer spaces in between inside and outside. As such, they will have a more precious siding such as redwood, which will be sheltered from the weather, and provide a contrast with the “hard” gray shell.


View of house from street corner - photo by Sarah Flotard

Main Floor Plan

Upper Floor Plan

PAUL MICHAEL ARCHITECTS, PLLC                                        All Rights Reserved                                         1221 E Pike St #300 Seattle WA 98122  USA                                           (206) 890-9229

PROJECT DETAILS


Name:                    West Seattle Junction House


Completion:          2014


Location:                Seattle WA


Scope:                   New single family house and lower level

               ADU on a previously undeveloped

               corner lot.


Area:                 3800 SF     

PEOPLE


Architect:          Paul Michael Davis Architects PLLC                   


Structural:         Dan Tyrrell, P. E.


Contractor:        Bakstad Construction

               Dalen Bakstad