PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

View of house from street corner

West Seattle Junction House


Dalen Bakstad of Bakstad Construction approached us to design a new contemporary house in Seattle’s lively West Seattle Junction neighborhood.


We took an existing set of plans they had put together and reorganized them into a simple linear home.


We then carved away two volumes from the west-facing front of the house.  One of these served as a covered entry, and the other as a large volume adding sculptural depth to the facade.


We then treated these two carved away areas as softer spaces in between inside and outside.  As such, they will have a more precious siding such as red wood, which will be sheltered from the weather, and provide a contrast with the ‘hard’ dary gray shell.


Main Floor Plan

Upper Floor Plan

West Facade

Front Porch

Great Room Looking West

Steel, glass and wood stair from entry

Angled wall in the stair