PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

Construction Progress

Phinney Ridge Tudor Renovation


This house was bought by Paul Michael Davis' grandparents in 1948, after his grandfather returned from World War II. In the years since, it underwent a series of renovations which mostly stripped it of its original character and divided it into a lot of cramped rooms.


When Paul's aunt inherited the house, she asked him to design a complete renovation which brought back the original details of the house, but opened up the interior.


We removed one of the main floor bedrooms and designed a new open staircase to connect all three levels in one volume. Skylights and clean, contemporary detailing on the interior make the house a bright, welcoming space, while respecting the house's history.



Original view of house

House prior to renovation

Sketch showing proposed renovation

Bronze & vertical grain fir guardrail on a new stair to the attic bedroom

Oak treads with painted white risers are set off from the wall with a 1/2” gap reveal

Window trim detail view

Construction view of the main floor bedroom in which we exposed the existing rough brick chimney

Construction view of the main floor bathroom with custom linen cabinetry

Construction view of the attic bathroom with a sliding fir 5-panel door

Construction view of the attic bathroom with a refinished vintage wall hung corner sink

Construction view of attic shower with subway tile with dark blue grout

PAUL MICHAEL ARCHITECTS, PLLC               All Rights Reserved               1221 E Pike St #300 Seattle WA 98122  USA               (206) 890-9229