PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

Interior rendering of the entrance to the home

North Seattle Addition


This project is the addition of a master bedroom and a reconfiguration of a cramped and oddly built arranged midcentury rambler with a basement. The clients sought a more open living space for a variety of family gatherings that would help them entertain large groups.


We met these goals by redesigning the stairs connecting the first floor to the basement and puncturing the roof with skylights - in effect connecting the living, dining and kitchen spaces into a singular, free-flowing room divided by light. A wall of sliding glass doors provides complete indoor-outdoor connection when the weather allows. Finally, a bulky brick chimney was replaced with a slender gas fireplace and a reading nook tucked into the adjacent space.


The kitchen was slightly modified to improve its functional quality. The kitchen, dining, living room, master bathroom and basement den spaces will be updated with a robust material pallette of white surfaces, dark wood, blackened steel and gray quartz counter tops.

PROJECT DETAILS


Name:                   North Seattle Residence


Completion:            In Progress


Location:                Seattle, Washington USA


Scope:                   400 SF Addition and selective renovation

                      of a 1950s house in North Seattle


Area:                     2800 SF

PEOPLE


Architect:              Paul Davis

               Ryan Salas

               Gabrielle Herbosa

               Sara Delano


Structural:         Sandro Kodama, PE, SE

               Quantum Consulting Engineers


Contractor:        TBD

PAUL MICHAEL ARCHITECTS, PLLC                                        All Rights Reserved                                         1221 E Pike St #300 Seattle WA 98122  USA                                           (206) 890-9229

Interior rendering of the dining room, kitchen and redesigned stair

Exterior Rendering of Master Bedroom Addition and Exterior Alteration

Interior rendering of the dining room, kitchen and redesigned stairs

Interior rendering of the updated kitchen and pantry

Interior rendering of the living room, gas fireplace and adjacent nook space

Interior rendering of the living room connection to the outdoor patio

Interior rendering of the redesigned stairs between the kitchen and living room

Interior rendering of the master bathroom

Interior rendering of the master bedroom

Interior rendering of the basement den space

Interior rendering of the basement den space