PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

PROJECT DETAILS


Name:          Capitol Hill Foursquare Edition


Completion:          Conceptual


Location:            Seattle, WA    


Scope:          Addition to and major renovation of a 1910s

               Foursquare house in Seattle's Capitol Hill

               neighborhood, including opening up the

               ground floor of the house completely to create

               one open loft-like space.


Area:               4000 SF                 

PEOPLE


Architect:          Paul Michael Davis

               Tiffany Chow

               Mariana Gutheim

                        Graham Day


Structural:          Karl Rosman

               Swenon Say Faget

PAUL MICHAEL ARCHITECTS, PLLC                                        All Rights Reserved                                         1221 E Pike St #300 Seattle WA 98122  USA                                           (206) 890-9229

Capitol Hill Four Square Edition


After living in a large modern house for many years, a Seattle family of four bought a 1901 craftsman foursquare:


     "The Four-Square, or "box" as it is sometimes called has a simple,

     square plan, with a room in each corner, and a low-pitched, pyramidal

     roof. . . The Four-Square design was spread nationally by pattern

     books, and there were several variations sold by Sears, Roebuck and

     Complany."


          Source: Caroline T. Swope: Classic Houses of Seattle, page 168


Our clients loved the classic exterior of the house, which sits on a fine Seattle Avenue.  But the interior detials had been stripped over the years, and anyway, they wanted a fresh, minimalist interior that highlighted their eclectic collection of contemporary art.


We responded with a design that preserves the massing of the house, but adding a new, unapologetically modern addition that flanks the east and south sides. We opened up the main floor of the house completely to transform the small, specific use living spaces into an open loft with exposed steel beams in place of the formerly load bearing walls.  The upper levels remain mostly intact, with the exception of a master suite, which has been enlarged with a new corner window bay, angled to show its modern provenance.