PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

The Burke Gilman House


A Design Collaboration with Stettler Design


Located near Seattleā€™s Burke Gilman bike trail, this project is a design for a new house for an active Seattle couple.  The design takes advantage of the width of a double lot and views of the lake, city and mountains toward the southwest.  Primary living and sleeping areas are located on the ground floor, allowing for the owners to stay in the house as their mobility decreases.  The upper level is loft like, and has space for guests and an office.


The building form is high and open at the front, and steps down toward the back, making the backyard quiet, private space.  An angular roof form specifically responds to the interior space, while subtly referencing the conventional gable forms of neighboring houses.  


This design was featured in Dwell magazine.


View of house from garden

Southeast facing facade from street

Loft study area looking out over Burke Gilman trail greenbelt

Looking upward from the main floor office space to the upper floor office space

View from the backyard showing the private courtyard space defined by the glass great room and the detached garge