PAUL MICHAEL DAVIS ARCHITECTS, PLLC

Avia 266 Community Center


The owners of a 200-unit apartment complex on the border of Mesa and Tempe, Arizona, asked us to design a small addition to their existing community center. In response, we designed an addition which not only gives the clients the requested extra interior space, but also transforms the building into more of a landmark.


Working within a very tight budget, we designed a simple structure for the addition, along with a series of playful sun shades above the roof, which give the building more presence. We also added matching shade sails on a nearby sport court in an effort to tie the overall site together.



Community center elevation with our proposed lounge addition

Interior view of the new lounge addtion.  Tinted concrete floors contrast with a clean, bright interior palette

Physical study model showing our lounge addition in the context of the overall apartment complex site

Community center addition looking toward new patio

New shared kitchen space in community center addition

We designed sun shades for a new sport court amenity in the complex to coordinate with the shades at the new community center

Our project also included an interior expansion and renovation of the fitness center for the apartment complex

PAUL MICHAEL ARCHITECTS, PLLC               All Rights Reserved               1221 E Pike St #300 Seattle WA 98122  USA               (206) 890-9229